Onderstaand bericht is gepubliceerd op de website van Gate2:
Lijmacademie gaat partnership aan met hightechfabrikant ASML
De Lijmacademie, een succesvol en snelgroeiend bedrijf dat ruim acht jaar op Gate2 gevestigd is, werkt sinds 2,5 jaar intensief samen met de Veldhovense chipfabrikant ASML. Directeur en oprichter Arnold Knottnerus: “Naast onze standaardopleidingen bieden we ook allerlei specifieke, op maat gemaakte zijstromingen aan. Zoals over het werken met metalen, of in het bijzonder gericht op het gebruik van epoxylijmen. Zo sluiten we zo goed mogelijk aan bij de behoeften vanuit ASML.”
spraken we Arnold al over de Lijmacademie. Toen vertelde hij over de opleidingen die zijn academie biedt. Van een intensieve opleiding voor een specialistisch engineer die ontwerpen maakt tot en met een basisopleiding voor mensen op de werkvloer die het productieproces uitvoeren. Opleidingen vinden gepland plaats bij Gate2, of op verzoek bij een bedrijf. En nu komen daar dus de specifieke opleidingen voor ASML bij. Arnold: “De afgelopen 2,5 jaar zaten we helemaal volgepland. En ook het komende half jaar zitten alle opleidingsweken al vol.”
UNIEKE EN ONMISBARE CERTIFICERING
Dat komt overigens niet alleen door opleidingen voor de medewerkers van ASML zelf. Ook voor toeleveranciers van de chipfabrikant is het bijspijkeren van kennis op het gebied van lijm en lijmverbindingen hard nodig. “En dan heb je het niet alleen over bedrijven in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Amerika, Maleisië en Japan.” Dat de opleidingen van de Lijmacademie zo populair zijn bij ASML en haar toeleveranciers, heeft alles te maken met certificering. De Lijmacademie is namelijk opleidingspartner van het gerenommeerde Fraunhofer IFAM in Duitsland, en de opleiding zorgt voor internationale certificering. Wat de Lijmacademie hier biedt, is dus ook in Europa en in de rest van de wereld gecertificeerd. Trots: “En dat we dat hier kunnen bieden is best wel uniek.”
Certificering is – als het aankomt op het werken met lijmverbindingen – onmisbaar. Als twee onderdelen eenmaal aan elkaar zitten kun je immers niet meer zien of de verbinding kwalitatief goed is. Op de één of andere manier moet je dus van tevoren kunnen voorspellen dat wat je aflevert, van de gewenste kwaliteit is. “Als je dat zeker weet, dan kun je je proces certificeren. En voor certificering is het belangrijk dat er controle momenten zijn in alle stappen van je productieproces. Daarbij is opleiding van personeel een onmisbaar onderdeel.”
HYBRIDE OPLEIDINGSVORMEN
Het gaat goed met de Lijmacademie. Dat betekent overigens niet dat Arnold helemaal niets heeft gemerkt van de coronapandemie. “In het begin was het een enorm grote klap. We gaven toen helemaal geen trainingen meer. Maar al snel zijn we gaan kijken naar mogelijkheden om de opleidingen in een hybride vorm te gieten.” Een deel van de opleidingen kon heel goed online, zo bleek. Maar voor een ander deel – de practica waar de opleiding echt niet zonder kan – moesten toch op locatie in het laboratorium van de Lijmacademie. “De opleidingen hebben we daarom in kleinere groepen gedaan. En in het praktijklokaal plaatsten we plastic schermen, zodat deelnemers daar veilig konden werken.” Het mooie van die kleinere groepen, zegt Arnold, is dat je mensen nog meer aandacht kunt geven. De kwaliteit van de opleidingen ging door de kleinere groepen dus eigenlijk omhoog. Dat hoorde de Lijmacademie ook terug van deelnemers. “Op dit moment hanteren we nog steeds de richtlijn van maximaal acht deelnemers. Tenzij het niet anders kan. Dan kunnen we eventueel uitbreiden naar twaalf.”
INTERNATIONALE KANSEN
Hoe ziet de toekomst van de Lijmacademie eruit? “Op dit moment zetten we in op aanschaf van equipment, om aan de specialistische vraag van ASML te kunnen blijven voldoen.” Arnold noemt als voorbeeld activiteiten die gebruikelijk in een zogenaamde cleanroom worden uitgevoerd. “Deze activiteiten richten zich bijvoorbeeld op het gebruik van planetaire centrifugaal mixers voor het mengen van lijm of op het doen van hardheidsmetingen op uitgeharde lijmproducten.”
Al met al kijkt Arnold terug op succesvolle jaren. In 2021 verdubbelde het aantal deelnames aan de opleidingen zelfs. De komende periode wil hij uitbreiden met meer ruimtes. Voorlopig blijft hij daarvoor zeker nog op Gate2. “Zeker vanuit Veldhoven is de locatie heel goed te bereiken. De meeste mensen komen met de auto naar Rijen.” De uitbreiding naar de internationale markt biedt ook kansen. Hoe ziet Arnold dit? “We hebben al een website met een punt eu extensie, en ook punt be is in de pocket. Bovendien communiceren we steeds meer in het Engels”, vertelt hij. Lachend: “Als we elkaar een volgende keer spreken is dat misschien op een locatie in Los Angeles. Nee, dat zal wel niet. Maar dát de internationale markt om een andere benadering vraagt, is in ieder geval duidelijk.”